İstanbul Cadde Bostan Kültür Merkezi, 14 Mayıs 2018’de TÜMATA (Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu)’nın “Hoşgeldin Ramazan” başlıklı konserine ev sahipliği yaptı.
TÜMATA kervanını Altay’lardan Anadolu’ya diyar diyar gezdirirken, geçtiği yollara şifa, sevgi, maneviyat ve dostluk saçtı. Konseri izlemeye gelenler ise bunlardan nasibini aldı.
Türk müziğinin ilk tohumlarının Orta Asya’da atıldığı göz önüne alınırsa, yaklaşık 6000 yıllık zengin bir geçmişe sahip olan Türk kültürü ve müziğinin bugüne ve gelecek kuşaklara taşınmayı hakettiği söylenmelidir. Müzik insan ve evren arasında bir köprü olmakla birlikte bir milli kültürün de birleştirici unsurudur. İşte bu bağlamda, ömrünü bu yolda hizmete vakfetmiş olan Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç’in kurup yönettiği TÜMATA ekibi, inanç ve görev duygusuyla hizmetlerine devam etmekte.
TÜMATA tarafından verilen konserde, Orta Asya Türk halk ve topluluklarından farklı ezgilere yer verilirken, davuldan kopuza, boynuzdan bendire, zil ve çanlardan şan kopuza (gubuz/ağız arpı), çengten rebaba, tardan dombraya, neyden curaya kadar geniş bir yelpazede enstrüman kullanıldı.
Altaylardan günümüze bilinen en eski müzik ve hareket terapisi örneği olan Baksı ile transa geçip ataruhu ile bağlantı kurarak sağaltım amacıyla müzik yapan Kam ve Baksıların dansından örnek gösterildi.
Tertibi H. Fahreddin Dede’ye; Bestesi Ahmet Hatipoğlu’na ait olan Hicaz Dua, gönüllere dokunan sesiyle Derya Çınar Oral tarafından okundu.
Kalabalık bir sanatçı kadrosu ile sahne alan TÜMATA ekibi Sümerlerden Ergenekon’a, Altaylardan Anadoluya uzanan zengin repertuarıyla hem gözlere, hem kulaklara, hem de ruhlara seslenirken Barış, Birlik ve Ortak İnsani Değerlerin önemi hatırlandı.