Geleceğe Hazırlık
Başlangıçta ve Horasan kültüründeki tıbbi gelişmede, sağlık; ruh-beden birliği ve dengesi ile oluşur düşüncesi vardı. Zamanla tıp yalnızca bedene yönelen bir araştırma ve uygulama alanı haline geldi. Her ne kadar psikoloji, psikiyatri ve pedagoji bilimleri olgunlaştıysa da, geniş anlamda sonsuz bilgiye ve sonsuz algılamaya açık olan insanın spiritüel imkânları ihmal edildi.
Özellikle 20. yy.’da tıp bu eksikliklerini fark ederek telâfi yoluna gitti.
Bütün bu çabaların ve tarihi gelişimin özetine ulaşmak ve bu bilgileri günümüz şartlarında değerlendirmek için 2005 yılından beri “Tıptan Kalbe, Kalpten Tıbba – Geleceğe Hazırlık Semineri” toplantısı düzenlenmektedir.
Yard. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç
Rejeneratif Tıp ve Spritüalite
Rejeneratif Tıp (Latincesi regeneratio: yeniden oluşma, kendi kendini yenileme) halen geçerli biyolojik tıbbın yeni bir sahasıdır. Bu yeni bilim sahası, fonksiyonları bozulmuş hücrelerin, dokuların ve organların rejenerasyon (kendi kendilerini yenilemeleri) suretiyle çeşitli rahatsızlıklar/hastalıkların iyileştiği prensibini kabul etmekte olup, ağırlık noktalarından biri canlı vücudunun kendine özgü rejenerasyon – ve tamirat süreçlerini aktive etmektir.
Bu temel bilginin ışığında, tıp dünyasında, hastanın kendi vücudunun rejenerasyon potansiyelinin tedavi açısından şuurlu olarak kullanılması hususu, büyük bir aktüalite kazanmaktadır. Bu bağlamda hasta ile yapılan ilk teşhis konuşmasından (anamnez) başlayarak, “düzenleyici zaman süreçleri” olan ritmik hücre süreçlerinin de göz önünde bulundurulması, tedavi önerilerinde giderek daha büyük bir rol oynamaktadır. Yeni psikoterapiden ve modern hücre biyolojisinden tutun da, Dr. Oruç Güvenç’in en değerli temsilcisi olduğu Orta Asya pentatonik müziği, eski oryantal müzik ile sufi müziklerinin de tedavide kullanılmasını da kapsayan çok bir geniş açı söz konusu olmaktadır.
Dr. Ulrich Randoll