2020 SUFİ TUR PROGRAMI ( 17-24 NİSAN 2020)
17 Nisan: Saat 17:00’da OTAĞ MÜZİK MERKEZİ’nde buluşma.
18 NİSAN: Saat 9:00’da İSTANBUL GEZİSİ: (Seyyid Ahmed Hüsameddin Hz.- Ali Fani dede hz.- Eyüp Sultan hz.- Hasan Hüsameddin Uşşaki hz.- Yuşa peygamber hz.- Turgut baba hz.- Ahmed Celaleddin dede hz.- Oruç Güvenç baba hz.- Kamil baba- Urkiye anne- Aziz Mahmut Hüdai hz. ) (İSTANBUL’DA KONAKLAMA)
19 “ : BURSA’ya gidiş,( Üftade hz. – Emir sultan hz. Ziyaret) – SİVRİHİSAR: (Seyyid Ahmed Hüsameddin hz. Konağı))- (Yunus Emre hz.)- ANKARA’DA KONAKLAMA.
20 “ : ANKARA GEZİSİ: (Hacı Bayram-ı veli hz.- Karyağdı sultan- Sücaaddin hz.)- :KIRŞEHİR: (Ahi Evren hz.)- HACI BEKTAŞ: (Hacı Bektaş-ı veli hz.)- NEVŞEHİR’DE KONAKLAMA
21 “ : KAPADOKYA’yı geziş, KONYA’ya gidiş (KONYA’DA KONAKLAMA)
22 “ : KONYA GEZİSİ: (Haz. Mevlana- Şemseddin-i Tebrizi hz.- Sadrettin-i Konevi hz.- Tavus Ana- Ateşbaz-ı veli hz.) (KONYA’DA KONAKLAMA)
23 “ : AKŞEHİR: (Nasreddin Hoca hz.) – AFYON: (Mevlevihaneyi ziyaret)– KÜTAHYA : (Sunullah Gaybi hz- TAVŞANLI: (Fazıl baba- Sarı İsmail dede) (TAVŞANLI’DA KONAKLAMA) (Göbel termal tesislerinde, Türk musikisi korosu eşliğinde)
24 “ : İSTANBUL’a dönüş.
Ücret: 4550 TL
Danışma: Yaşar Güvenç Tel: +90 532 422 39 88 E-mail: [email protected]
Otağ Müzik Merkezi –TÜMATA www.tumata.com www.otagmusic.com.
Tur boyunca tek kişilik odada kalma toplam ücreti 5000 TL
ZİYARET EDİLECEK BÜYÜK ZATLAR
Seyyid Ahmed Hüsameddin hz.—Büyük mutasavvıf ve gönül adamı
Eyüp Sultan – Hz. Muhammed´in Mekke´den Medine´ye göçünde evinde kaldığı kutlu kişi
Ali Fani Dede – Bahariye Mevlevihanesi son dedelerinden
Hasan Hüsamettin Uşşaki hazretleri – Gördüğü bir rüya üzerine Horasan´dan Anadolu´ya gelerek irşad görevini üstlenen Uşşaki yolu piri
Yuşa Peygamber – Rivayete göre Musa Peygamber ile birlikte Mecmeul Bayreyn´e (Boğaziçi) gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüştür.
Aziz Mahmut Hüdai Hz. – Celveti yolunun kurucusu, pîri, büyük mutasavvıf.
Turgut Baba – Ahmet Celaleddin Dede´nin son manevi evladı
Oruç Güvenç baba –Büyük Efendi (Şeyh Türlü)
Yunus Emre—Büyük tasavvuf şairi
Hacı Bayram-ı Veli – Bayrami yolunun piri büyük Türk mutasavvıf ve şairi.
Karyağdı Sultan – Yaz ortasında kar yağması için dua eden ve duası kabul olunan bir zat.
Hz. Mevlânâ – Mevlevi yolunun öncüsü, büyük mutasavvıf, şair ve fikir insanı
Hz. Şems Tebrizî – Hz. Mevlana´ya hakikatın sırlarına ulaşmakta yardımcı olan büyük mutasavvıf
Tavis Ana – Hz. Mevlana zamanında rebab icra eden ve Hz. Mevlana tarafından dinlendiği rivayet edilen hanım.
Ateşbaz-ı Veli – Hz. Mevlana dergahının mutfakçı dedesi. Ateşle ilgili kerametiyle ün yapmıştır.
Sadreddin Konevi – İbn Arabi´nin üvey oğlu, Hz. Mevlana´nın dostu büyük mutasavvıf
Nasreddin hoca—Büyük düşünür ve gönül adamı
Hacı Bektaş Veli – Bektaşi yolunun piri büyük mutasavvıf
Fazıl Güvey — Üstadımız
Sunullah Gaybi hz.—Kütahya’da Halveti- Şabani şeyhi
Sarı İsmail dede—Hacı Bektaş- veli’nin meydancı başısı.
Emir Sultan – Rüyasında Hz. Muhammed (s.a.s) tarafından görevlendirilerek Bursa´ya gönderilen büyük mutasavvıf.
Üftade Sultan – Halveti yolunun piri ve Aziz Mahmut Hüdai´nin şeyhi
.
Sufi Tur hakkında
Türk insanının varlık yapısını oluşturan mânevî unsurlar, maddi-fizik varlık malzemeleri ile ahenkli bir biçim kazandığı zamanlarda, ilim-kültür, san´at sentezinin hız kazandığı görülmüştür
Asya – Anadolu bütünlüğü içinde, özellikle Horasan kültür ve medeniyetini esas alarak, Anadolu insanının gönlünde gelişip dünyaya yansıyan Türk sufizmi Hz. Mevlâna, Hz. Hacı Bektaş-ı Velî, Hz. Hacı Bayram-ı Velî, Hz. Üftade, Emir Sultan, Yunus Emre, Niyazî Mısrî, Karacaahmet Sultan, Güneş Hanım, Karyağdı Sultan, Kadıncık Ana v.b. gibi mâneviyat sahiplerince yaşanmış ve bu yaşayış sistemleri insanlığa arzolunmuştur.
Bu yolculuğu Velilerin ölmeyeceği, ancak hal değiştireceği” kutsal hadisinden yola çıkarak “ölmeden ölünüz” hadis-i şerifinin sırrına ulaşmış bu zatları ebedî istirahatgahlarında anmak, onların ulaştığı manevî duyguları saygı ile kabul ettiğimizi bildirmek, onların halleri ile samimi olarak hallenmek amacıyla yapıyoruz. Bu yolla, hayatın ölümden sonra da devam ettiği gerçeğini kavrama konusunda nefsin terbiye olacağını ve böylece kendi içimizde bulunan ve onlarda tecelli eden hakikati ziyaret etmiş olacağımıza inanıyoruz.
Büyük yazar ve mutasavvıf Feriduddin-i Attar´ın Tezkiret-ül evliya adlı eserinde belirttiği gibi, bir hadiste Hz. Peygamber “Allah dostlarının anıldığı yere rahmet yağar” buyurmuşlardır. Biz hem onları anmak,hem onlarda tecelli eden tevhid manasını teneffüs etmek için ve teveccühümüzden (yönelişimizden), zuhur alemine onlarda tecelli eden Allah´ın lutuf ve ihsanlarını taşımak dileğimizi bu şekilde dile getiriyoruz.
Bir ayette “Allah´ın feyzi aleme muhsinler (karşılıksız verenler) kanalıyla gelir” denmektedir. Muhakkak ki – inancımıza göre – Allah´ın veli kullarında tecelli eden hal ihsan, merhamet, sevgi, paylaşım, hoşgörü gibi hallerdir.
Bütün bunlara vakit ayırmak için, 1990’lardan beri bir gelenek olarak, bu manevî geziyi her yıl Aralık ayında gerçekleştirmekteyiz.
Bu gezilerde sırasında, yerli ve yabancı katılımcılarla beraber konserler, konferanslar, sohbetler ve ziyaretlerle manevî değerler hissedilmekte ve gönül bağları oluşmaktadır.
Gezinin bir diğer özelliği, seyahat olgusudur. “seyahat edin, sağlık bulun” hadis-i şerifi bu konuda açık bir rehberdir.
Mânevî konuları teoriden pratiğe dönüştürmenin yolu, maddede gerçekleştirmeye çalışmaktır. Büyük sufilerin mânevî makamlarında onlarla hemhal olmak, samimi duyguları güçlendirmektedir.